<iframe src=https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-KT46QTP height="0" width="0" style="display:none; visibility: hidden"></iframe>

Andelsejere i Danish Crown har fra 1. januar modtaget 10 øre pr. kg i bæredygtighedstillæg. Indtil videre har alle modtaget de 10 øre, men fra 30. april skal data være på plads for fortsat at være berettiget til at modtage tillægget.

- Formålet med tillægget er at belønne de ejere, som kan dokumentere foderudnyttelsen på de grise, der leveres til Danish Crown. Dataene benytter Danish Crown til at dokumentere klimaaftrykket pr. gris, og til yderligere at dokumentere den bæredygtige udvikling den danske gris gennemgår. Det bliver et stadig større krav hos vores kunder i takt med, at flere og flere af vores kunder også bliver en del af science based targets med mål om at reducere klimabelastningen, siger Nicolaj Nørgaard, der er daglig leder i Ejerservice.

For at være berettiget til bæredygtighedstillægget efter 30. april skal man senest denne dag kunne dokumentere foderudnyttelsen på hvert CHR-nummer, man leverer grise fra for første kvartal. Der findes tre måder at dokumentere grisenes foderudnyttelse.

  1. Via dynamiske data i Danish Crown Data
  2. Via upload af data til ejersiden
  3. Upload af data via Ejerappen

Via dynamiske data i Danish Crown Data

Kravet for at modtage tillægget efter 30. april er, at der i mindst én uge i første kvartal 2023 kan regnes en troværdig 13-ugers foderudnyttelse for hvert CHR-nummer, der leveres slagte grise fra. Helt konkret betyder det, at der i grafen for foderudnyttelse skal være mindst én valid prik (udregning) for foder-udnyttelse (13 uger) i første kvartal 2023. Har man ikke en prik i første kvartal efter 30. april, er man ikke berettiget til at modtage tillægget for grise leveret fra det CHR-nummer, hvor der mangler data.

Har man kun dynamiske data på en del af sine CHR-numre, kan der uploades E-Kontrol via ejersiden for de CHR-numre, der ikke er dynamiske tal for foderudnyttelse på.

- For dem, som løbende taster foderforbrug, eller som modtager foderleverancer i Danish Crown Data, vil denne metode være den nemmeste. Vi har heldigvis rigtig mange besætninger, for hvem det er blevet en del af den daglige eller ugentlige management. De besætninger skal bare fortsætte det gode arbejde, og så vil de få tillægget automatisk, såfremt data er korrekte. Der vil også være nogen, der skal have en smule hjælp for at komme i mål med de dynamiske data i Danish Crown Data, og dem er vi i Ejerservice selvfølgelig klar til at hjælpe, siger Simon Lauridsen, der er ansvarlig for Danish Crown Data.

Via ejerappen

På ejerappen kan der findes et nyt ikon kaldet ”Data til bæredygtighedstillæg”. Klikker man på det, får man en side frem, hvor man kan taste de samme data som via Ejersiden.

Benyttes denne metode, er der mulighed for at bruge telefonens kamera til at tage et billede af en E-kontrol eller andet dokumentationsmateriale og vedhæfte det til registreringen. Processen skal, ligesom på ejersiden, gentages for hvert CHR-nummer.

Husk at opdatere din Ejerapp via App Store/Google Play.

Via upload af E-kontrol til Ejerside

Ønsker man at uploade en E-Kontrol til dokumentation af foderudnyttelsen, kan det gøres via Ejersiden. Her betyder det ikke noget, om E-kontrollen er lavet i Danish Crown Data eller et andet program.

På Ejersiden går man ind under ”elektroniske services” og herefter ”Data til bæredygtighedstillæg”. Her vælges først hvilket CHR- nummer, der uploades data for. Herefter udfyldes de obligatoriske felter, og dokumentation vedhæftes, hvorefter dataene uploades. Har man flere CHR-numre, der leveres slagtegrise fra, gentages processen med data for hvert CHR-nummer.

Indberetning af data efter april

For at være berettiget til tillægget i tredje kvartal 2023 skal man senest d. 31/7-2023 have indberettet foderudnyttelse for andet kvartal på de CHR-numre, der leveres slagtegrise fra. For at være berettiget til tillægget i fjerde kvartal 2023 skal man senest d. 31/10-2023 have indberette foderudnyttelse for tredje kvartal på de CHR-numre, der leveres slagtegrise fra.

Her gælder dog stadig, at såfremt man benytter sig af dynamiske data i Danish Crown Data, skal man ikke foretage sig andet end at sikre, der kan regnes troværdige data for foderudnyttelse mindst én uge i det forrige kvartal på hvert CHR-nummer.